Zajímavosti o pivu

  • Autor příspěvku
  • Rubriky příspěvkuZajímavosti

Zajímá vás, co je to IBU, EBC či EPM?
Nebo co znamená svrchně či spodně kvašené pivo či co se považuje za pivní speciál?

Pokud ano, pak jsou následující řádky právě pro vás.

Jednotka hořkosti IBU

Jednotka hořkosti (IBU)

IBU nebo-li International Bitterness Unit, v češtině jednotka hořkosti je veličina stanovaná sdružením pivovarských chemiků. Jednotka je udávána chemicky, ne senzoricky a udává obsah miligramů iso-alfa-hořkých kyselin na jeden litr piva. Chuť piva dále ovlivňují i další složky, jako je složení sladu, typ použitého chmele atd. Hořkost je tedy „mg/litr“. Některé opravdu nekonvenční IPY uvádějí až 100.

Z budvarských piv je nejvíc hořký světlý ležák 33. Číslo 33 právě znamená množství jednotek hořkosti. Original Budvar světlý ležák jich má 22.

 

Jednotka určující barvu piva EBC


Jednotka určující barvu piva (EBC)

EBC nebo-li European Brewery Convention je jednotkaurčující barvu piva. Barva začíná od nuly (voda), čím vyšší číslo, tím tmavší pivo. Nejtmavší jsou tedy černá piva a stouty.

Budvar Tmavý ležák dosahuje hodnoty 80-100 jednotek EBC.

Budvar desítka


Extrakt původní mladiny (EPM)

Stupňovitost piva. Udává % všech rozpuštěných látek v mladině. Jedná se především o cukry. Z těchto cukrů pak při kvašení piva vzniká alkohol.

Staré známé rozlišení na desítku a dvanáctku.